5 Ağustos 2011 Cuma

Hırsızlar, Yankesiciler, Dolandırıcılar

Son dönemde özellikle yankesicilerden yana çok muzdarip Barselona. Geçen senelerde de bu olaylarin oldugunu biliyorduk fakat artik o kadar yogunlasti ki belediye metro istasyonlarina polis görevlendirmeye basladi. Hatta El Periodico'nun haberine göre metroda günde 150 hirsizlik olayi meydana geliyormus. Barselona'ya seyahat edeceklere yankesicilerin yöntemlerini yazayim dedim. Buna göre önleminizi alirsiniz.


Iki yankesici(beyaz hirkali ve arkasindaki) bir tursitin pesindeler. Foto ve yorum El periodico 22mayis 2011




Metro:

*Yankesiciler turistlerin sehre girdigi noktalarda avlarini tespit ediyorlar. Havaalnindan sehre gelen trenin, metroyla aktarma duragi psg. de gracia'da konuslaniyorlar. Trenden inen, elerinde bavullarla ilerleyen turistleri ikili, üçlü gruplarla takip etmeye basliyorlar. Metroya binmeden önce geçis karti almak için cüzdanlarini çikartiklarinda cüzdanin yerini tespit ediyorlar. Sonra ise metro vagonuna binerken önden çetenin bir elemani biniyor, daha sonra da kurban, kurbanin arkasindan da çetenin diger elemanlari. Ilk binen hirsiz kapinin bir adim ötesinde duruyor ve arkadan gelen kendi elenmanlariyla kurbani arada sıkıstırıyorlar ve cüzdanini indiriyorlar.

*Metro kartini turnikelere verdikten sonra cüzdaniniza koyduktan sonra çaliyorlar. Benim basima bu durum geldi. Metroda turnikeye karti verip sonra cüzdani pantolonun yan cebine koydum. Sonra yanimda bulunan çantaya uzandigim zaman bir elin cebe dogru yöneldigini gördüm. Son dakikada yakaladim. 40-45'nde bir kadindi. Yukarida anlattigim durum ile benim basima gelen durumun ortak bir noktasi var: hareket kabiliyetini azaltan bavullar. Benim basima gelen olayda iki tane koca bavul vardi.

Yukarida zikrettigim iki metro vakasi için özellikle turistlerin yogun oldugu hatlari seçiyorlar. mavi ve yesil hat.

Kafeterya:

* Barselona'da kafeterya, restrauntlarda masa üzerinde kesinlikle birsey birakmayin. Buradaki yöntem söyle. Yankesici elinde dosya içinde a4 kagit (üzerinde açim, param yok yazili) ile gelip masanin üzerine dosyayi birakiyor, özellikle degerli esya üzerine. Dosyayi alirken de cüzdani, telefonu elindeki kagitla kamufule ederek kaldiriyorlar.

* Yine barlarda, kafeteryalarda çantanizi sahipsiz birakmayin. Yürür. Ben bel çantami sandalyeye kilitliyorum mesela.

yolda:

* Yankesicilik için baska bir yöntem.Iki kisi top oynarken, topu kurbana atiyorlar. Eger kurban hareketlenir topa girerse karsisindaki eleman çalim atmaya yahut topu almaya çalisiyor. Bu arada diger kapkaççi da olaya dahil oluyor ve kurbanin ceplerini yokluyor.
Yani demem o ki her topa girmeyin :)

* Baska bir yöntem ise sivil polis gibi davranip kurbandan kimlik talep edilmesi. Bu sirada el çabukluguyla kredi karti yahut parayi indiriyorlar.
Genelde görüldügü yerler:
Camp Nou, Olympic Stadyum, Palau Sant Jordi, Montjuïc , Parc Güell ve Ciutat Vella

* Bu uyarim erkekler için. La rambla'da gece saat 2100, 2200'den sonra profesyoneller ortaya çikiyor. Grup halinde dolasip, müsteri çekmeye çalisiyorlar. Grup halinde yaklastiklarinda da el hünerlerini gösterip cüzdani çekiyorlar.

Sahilde:

* Plajda kesinlikle çantanizi sahipsiz birakmayin. Mümkünse iki kisi gidin en az. Biri denize giderken digeri malzemelere sahip çiksin. Güneslenirken de çantanizi yine kontrol altinda tutun, uyuklerken yürümesin diye.

Yankesiciligin yogun oldugu yerlerin haritasi
http://robberymaps.com/...=2.184219&z=4&k=2&a=1&tab=1

Barselona'daki yankesicilik için hazirlanmis bir site.
http://www.robbedinbarcelona.com/
Bağlantı

Ufak bir not Barselona'da gasp olaylari çok nadir görülmektedir.


1 yorum:

  1. Barselona güzelliklerinin yanı sıra yankesicleri ile de meşhur bir şehir. Sizlere Barselona'da 21/11/2015 'de yaşamış olduğum bir yankesicilik olayını aktarmak istiyorum. Barselona'nın turistler için önemli bir yeme,içme ve eğlence semti olan Gotik semtinde ( Meşhur La Rambla Caddesi'nin etrafı, dar sokaklar, bolca bar, restaurant ve club dolu olan bir yer, gece-gündüz turist dolu, özellikle geceleri alkollü turistlerle dolu) bir akşam , gece 12-01 sıralarında, eşimle beraber yürürken önümüzde yürüyen, son derece alkollü bir genç çift ve onlara arkadan sarılmış siyahi bir kişi gördüm.Bahsettiğim siyahi şahıs bu çifte öylesine sarılmıştı ki önce arkadaşları olduğunu düşündüm.Ardından eliyle genç kızın açık olan çantasını kurcalamaya başlayınca yankesici olduğunu farkettim.Bahsettiğim bu olay tenha, karanlık bir yerde değil, aksine son derece aydınlık, insan kalabalığı olan ana arter bir sokakta oluyor. İşin komik tarafı her on metrede bir bar, cafe restaurant olmasına, bunların elemanlarının kapı önlerinde olmasına, büyük ihtimalle bu kişilere aşina olmalarına, etrafta çok sayıda insan olmasına rağmen kimse ne sesini çıkardı, ne de engel oldu, görenler de görmemezlikten geldi.Yankeciliği eşim de fark edince yabancı bir ülke, yabancı bir şehir, gecenin bir saati başımızı belaya sokmamak düşüncesiyle müdahale etmemem için beni durdurmaya çalışmasına rağmen dayanamayarak bu siyahi vatandaşa caddeyi ayağa kaldıracak şekilde bir kaç kez bağırdım, bunun üzerine bu şahıs biraz da şaşkınlıkla sarhoş çifti bıraktı. Bu sefer de aynı eşimin de aklından geçtiği gibi yankesici ve muhtemelen yancısı olan üç dört siyahi vatandaş daha yanımda bitti. Ne biz, ne onlar yürümeyi kesmedik ve bu yankesici ispanyolca anlamama karşın,yaklaşık 20-30 saniye boyunca yüzüme küfür olduğuna adım gibi emin olduğum sayısız söz saydırdı.En sonunda da meşhur ingilizce küfür olan F*** O** ile beni uğurladı.Yanımda eşim de olduğundan sakin kalmayı becerdim ve La Rambla'ya yaklaşık 100 metre kadar uzakta olduğumuzdan salimen bu kalabalıktan sıyrıldık.Daha tenha veya ana caddelere daha uzak bir yerde bu olay yaşanmış olsaydı bizi bu kadar rahatça uğurlamayacaklarına eminim, çünkü Barselona için bu o kadar alışılmış ve önemsenmeyen bir durum olmuş ki. La Rambla'ya ulaşınca bu çifti zor da olsa çantalarını kapalı tutmaya ve dikkat etmelerine ikna ettik, ancak o kadar sarhoşlardı ki büyük ihtimal ne yaşadıkları fark dahi etmediler veya neden uyardığımızı anlamadılar.Güzellikleri ile muhteşem bir şehir olan Barselona'yı ziyaret etmek isteyenler lütfen dikkat..

    YanıtlaSil