16 Şubat 2011 Çarşamba

Bir Akşam Eğlencesi

Barselona her daim canlı bir şehir. Nerden ne çıkacağı belli olmuyor. Bunda tabii ki halkının büyük bir etkisi var. İspanyolların büyük bir çoğunluğu eğlenceyi seviyor. Siesta, fiesta ikilisi çok önemli. Siesta, öğlen saatlerinde, İspanyollara göre, yani 13:00 yahut 14:00'den 16:00,17:00'e kadar dükkanlarını kapatıp yemeğe çıkmaları, birazda kestirmeleri. Genelde iki saat kadar sürüyor. Ama bunu abartanlar da var. Yakın zaman içinde arkadaşımın götürdüğü eski bir kahvehanede -bir sonraki yazım onun üzerine olacak- siesta 4 saat sürüyor. Saat 13:00'den 17:00'e kadar. Sabah kaçta açtıklarını bilmiyorum ama akşam saat 20:00'de kapatıklarına şahit oldum. Siesta daha çok mahalli işletmelerde geçerli. Fakat büyük mağaza zincirleri, restauranlar buna dahil değil. Bir de bunun yaz versiyonu varki o daha ilgi çekici Ağustos ayında bahsi geçen mahalli işletmelerin çoğu kepenkleri çekip tatile çıkarlar.
Diğer bahis ise Fiesta; bildiğimiz eğlence partileri. Bu geleneğin ne kadar yaygın olduğu hususunda şöyle bir örnek verebilirim. Fiestaların bazıları kostümlü yapılıyor. Ya belli bir konu üzerine yahut her isteyen istedeği gibi giyenerek geliyor bunlara. Her mahallede bu partiler için eşya, giysi,kostüm satan bir dükkan bulunuyor nerdeyse. Hatta Gran Via üzerinde gördüğüm bir mağaza var kuruluş tarihi 1952. Bu, fiesta geleneğinin ne kadar yaygın ve eski olduğunun göstergesi.
Fiesta, Siesta ikilisinden başka bir de sokak eğlenceleri var. Bunlardan birine eski evimin sokağında şahit olmuştum. Mahallenin lokali gibi bir yerin önünde hazırlanmıştı. Sokak ortasında iki adam boyu yüksekliğinde bir binadan diğerine gerilmiş iplere ilişktirilmiş ateş şelaleri altından trompetler ve davullar eşliğinde ritmli şekilde yürüyorlardı. Pazar günü de Gotik Mahalle'den Barselona Katedrali'nin önüne çıkarken torpil seslerini duyunca eğlence olduğunu anladım. Katedralin solunda bulunan ara sokak içinde çoçuklar elerindeki düzeneklerle kızkaçıran-torpil vari patlayacılarla yürüyordu. Yine trompetler ve davullar eşlik ediyordu. Birbiri ardına farklı pek çok grub kendilerine ait armalarıyla geçti.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder