4 Ekim 2013 Cuma

Akdeniz Dünyasında Etkileşim 2 : Les Drassanes Reials de Barcelona



Tersane ve gümrük binası
Barselona'da bulunmaktan çok keyif aldığım yerlerin başında Rambla'nın deniz cihetinde bulunan daha önce bahsettiğim gümrük binasının karşısında yer alan gotik bir mimariye sahip Kraliyet Tersanesi'dir. (Katalancası Les Drassanes Reials de Barcelona) 











 Bugün Barselona Deniz Müzesi olarak hizmet veren yapı XIII. yyda inşâ edilmiş. Yapılış amacına uygun olarak gemi yapımında daha sonraları ise hem tersane hem de kışla olarak kullanılmış. 1800lerden sonra ise tophane ve kışla olarak kullanılmış. 1940lı yıllarda ise Barselona belediyesine devredildikten sonra bugünkü durumuna getirilmiş. 1976 yılında Tarihi anıtlar statüsüne alınmış İspanyol hükümeti tarafından. Kısa bir süre önce biten tamir ve arkeolojik kazı çalışmları sonucunda tersanenin bütün bölümleri gezilebilmekte. 


Tersanenin gotik tonoz çatılı kızak yuvaları
















İnebahtı savaşının amiral gemisi


Bu tersane / müzenin Türkiye tarihi ile yakından bir bağı da mevcut. 7 Ekim 1571'de yapılan İnebahtı deniz savaşının amiral gemisinin burada inşâ edilmiş olması ve bire bir replikasının burada sergilenmesi. Diğer husus daha önce gümrük binasında bahsettiğimiz etimolojik bağ. İspanyolca'da Atarazana, Katalanca'da Drassane ve Türkçe'de ise Tersâne olarak kullanılan kelimenin kökeninin Arapça "dârü’s-sınâ'a" dan gelmesidir. Bir görüşe göre Türkçe'deki kullanımı İspanyolca'dan geçmiştir. Hangisi diğerini etkilemiştir bunun üzerine konuşulabilir ama bizim burada dikkat etmemiz gereken husus Akdeniz havzasının karşılıklı olarak bir biriyle yakın temas içinde olduğunu gözden kaçırmamız gerekliliğidir. Yukarıda sıraladıklarımın yanında burası benim için ise haftasonları rahatça kitap okuyup kahvemi içebileceğim bir kahvehaneye sahip. Kitap okurken gelen uykuyu rahat koltuklarında karşılıyorum.




Tersanenin bahçesinde yer alan kahvehanesi